Home Motorrijden

Bouw een Roadbookhouder_1

Op het idee gebracht door een verhaal ergens anders, heb ik een roadbookhouder gemaakt. Ik heb altijd zoiets van: kopen kan altijd nog en zelf bouwen is een stuk leuker.

Wat heb je nodig:
  • Doosje met deksel: ik heb bij de electronica boer een electronica-inbouw doosje (18x11x6) gekocht met een alumunium deksel.
  • Een stukje lexan/perspex/polycarbonaat o.i.d. ter vervanging van het aluminium deksel.
  • Twee aluminium stukjes pijp, 25 mm rond ter lengte van het doosje.
  • Een stuk draadeind, m6.
  • 4 zelfborgers m6.
  • 4 soort van radioknoppen met m6 binnendraad.
  • 4 ringen m6x30.
  • grote O-ring van 50 mm.

Doosje gekocht bij Radio Twenthe, metalen en lexan gekocht bij Kokkeling, ringen bij Haagfast (allen in Den Haag), O-ring bij Laman in Zoetermeer.

Boor aan de zijkant van de doos twee gaten links en twee gaten rechts van 25mm. Bijvoorbeeld met een speedboor voor hout. Schuif de aluminium pijp daarin en doe de grote O-ring eromheen. Deze ring werkt als een snaar om ervoor te zorgen dat beide pijpen draaien als er één gedraaid wordt. Zet op het draadeind de 'radio'knop, de zelfborgmoer en de ring. Steek het draadeind door de pijp en doe aan de andere kant de ring, de zelfborgmoer en de 'radio'knop. Draai de zelfborgmoer strak vast en zorg dat het draadeind mooi in het midden van de pijp zit. De twee grote (want 30mm) ringen zorgen ervoor dat de pijp er niet uit kan. Zaag het draadeind op maat af en doe hetzelfde met de andere pijp. Let erop dat je de grote O-ring om het andere pijpje doet.

Boor vier gaatjes in het lexan plaatje en schroef dit op het doosje. I.p.v. schroeven kan je ook een stuk postbode-elastiek of een ring van een autobinnenband eromheen doen. Haalt sneller los en blijft goed zitten.

Bedenk nog iets van een beugel om het geheel aan je stuur of in je cockpit te monteren en klaar!!

Kosten: 50 gulden
Werktijd: een uur.

Wil je heel erg low-budget: vervang de dure doos door een broodtrommel. Snij een gat in het deksel en plak er een stuk doorzichtig plastic in (uit cd-doosje?). Gebruik een paar stukken electriciteitsbuis als rollen en een strak elastiek als snaar. Beugeltje eronder en klaar. Met een beetje zoeken in moeders kast en in de schuur, kost je het dan niks!

Roadbookhouder versie 2.0

Die kleine schroefjes om de lexan plaat mee vast te houden, waren meteen al kwijt. In plaats daarvan heb ik twee postbode-elastieken gebruikt. 

Daarnaast heb ik vlak onder het glas nog twee alu-pijpjes gemaakt om een wat groter oppervlak te creeëren voor het roadbook. Vooral als het een bolletje-pijltje route is, heb je wat meer oppervlak nodig.

Roadbookhouder versie 3.0

Het eerste probleem dat zich meteen al voordeed was dat het roadbook te dik was. Dit book had 25 pagina's en lijkt opgerold meer op een wc-rol! De 25 mm buis is dan te dik. Bij een Acerbis zag ik dat er dunne buisjes gebruikt werden om het roadbook op op te rollen. De 25mm pijp heb ik links en rechts wel behouden (omdat de gaten nou eenmaal in het doosje zaten), maar ertussen heb ik dunner pijp gezet plus wat carro-ringen om het te laten passen.

Nu kan je het roadbook mooi met plakband op het dunne buisje plakken en oprollen. Daarna ook nog op de andere plakken. Als je slim bent, begin je met het einde op te plakken. Dat rol je nl. op en dan zit je aan het begin. 

Let er bij dikke roadbooks op dat aan het begin en aan het einde van de route de rolletjes papier niet even dik zijn en dus ongelijk zullen rollen. Je elastiek of snaar zal dat belemmeren. Soms moet je daarom even de zaak weer strak trekken door een van de twee rolletjes te draaien, zonder dat de ander meedraait.


 

 

Back Next